13 Haziran 2011 Pazartesi

KİTAPSIZ MEMLEKETİN REKORTMEN OKURLARI


Mayıs ayında sadece bir iki gün haberlere konu olan, ama bence gündeme oturması gereken bir olay gerçekleşti: Kitap okunmayan bir ülkenin (çoğumuzun ücra köşe diye tabir ettiği) Malatya kentinde 23 bin kişi bir araya gelerek kitap okudu. Katılımcılar, önce ellerindeki kitabın bir bölümünü sessizce okudu. Daha sonra sunucu ile birlikte 20 dakika sesli bir şekilde, Victor Hugo’nun “Garip Bir yolcu” isimli kitabından 4 sayfa okundu. İşte cnnturk.com gözüyle o haber:

“Malatya'da gerçekleştirilen aynı anda kitap okuma rekor denemesine 23 bin 822 kişinin katıldığı bildirildi.

Malatya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 12 Nisan 2011 tarihinde İnönü Stadyumu'nda gerçekleştirilen rekor denemesine katılımın yüksekliğine dikkat çekilerek, böyle kapsamlı bir rekorun bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Malatya Okuyor Kampanyası kapsamında Malatya İnönü Stadyumunda aynı yerde aynı anda toplu olarak sesli kitap okuma rekor denemesi Malatya Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve NT mağazaları iş birliğiyle gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen rekor denemesine 23 bin 822 kişi katılmıştır. Bu katılım dünya rekorunun çok üstündedir. Bazı internet medyasında organizasyonun NT mağazalarına ait olduğu yazılmış ancak organizasyon Malatya Valiliği'ne aittir."

Ve haberin, malatyagenclik.net’teki devamı:

“Bu arada, 25 bin kişinin katılımı ile kitap okuma rekor denemesiyle ilgili konuşan Vali Ulvi Saran, Malatya’da bir tarih yaşandığına dikkat çekerek, Malatya Okuyor kampanyası süresince 7 ayda 100 bin öğrencinin 1 milyon 900 bin kitap olduğunu belirtti.

Türkiye’de okuyan kişinin azlığından şikayetçi olan Saran, “Dünyada bir kişi yılda 20 kitap okurken, Türkiye’de ise 6 kişinin 1 kitabı okuması son derece üzücüdür” ifadelerini kullandı.

NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Kolak, Malatya’da bir ilke imza atıldığını belirterek hedefin bu rekor denemesi ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girilmesi olduğunu vurguladı.
İlki geçtiğimiz yıl 15 bin 440 kişiyle Mersin’de gerçekleştirilen ‘Dünya Kitap Okuma Rekoru’ etkinliği bu yıl Malatya’da gerçekleştirilmiş oldu.”

Bu rekor denemesine ilişkin çok fazla söze gerek yok aslında. Ama gözüme ilk çarpan tespitler şunlar oldu:

·         Bu denemenin Malatya gibi, kayısısı dışında pek de kimsenin ilgi göstermediği bir kentimizde gerçekleşmiş olması (ki bence ülkemizin tüm kentleri tek tek ilgiyi hak ediyor, Malatya da böylece kayısıdan ibaret olmadığını kanıtlamış oldu)

·         İstanbul’da tüm reklam panolarında Fethullah Gülen ve cemaatine mensup kimselerin kitaplarının bangır bangır reklamı yapılır ve hatta neredeyse zorla okutulmaya çalışılırken, bir yabancı yazarın kitabının okunmuş olması

·         Hadi yazarı ve popülerliği geçtim, Victor Hugo gibi dünyaya mal olmuş bir yazarın klasikleşmiş bir eserinin seçilmesi

·         Gününün 4 saatini yolda harcadığı halde kitap okumayı aklının ucundan bile geçirmeyen büyükşehir insanımıza örnek olacak bu rekor denemsinde 23 binden fazla kitapseverin bir araya gelmesi

İnsanın göğsü kabarıyor. Okuma sevgisiyle bu rekora, hem de o sıcağın ve güneşin altında katılan binlerce insanı gördükçe gözlerim doluyor.

Bir film vardı hatırlar mısınız? Hiç kar yağmayan Jamaika, kış olimpiyatlarına katılmak üzere ekip kuruyor, şanssızlık sonucu yarışmada dereceye giremese de tüm dünyaya azmiyle örnek oluyordu. Dünyaya bizden de selam olsun. Kitap okumayan bir millet kitap okuma rekoru deniyor.

N’olmuş yani? Dünyanın en büyük adalet saraylarından biri İstanbulu’un Anadolu, diğeri de Avrupa yakasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder